Χρήσιμες Πληροφορίες

Η κατάλληλη προετοιμασία του ασθενούς και οι συνθήκες αιμοληψίας αποτελούν κύριους παράγοντες για τη σωστή διεξαγωγή εξετάσεων και τη λήψη αξιόπιστων αποτελεσμάτων.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός 10-12 ώρες πριν την εξέταση. Το προηγούμενο βράδυ πρέπει να φάει ένα ελαφρύ γεύμα με χαμηλά λιπαρά. Το μεσημέρι μπορεί να φάει ένα πλήρες γεύμα με λίγα λιπαρά χωρίς να καταναλώσει οινοπνευματώδη. Στις περισσότερες εξετάσεις του check-up δεν απαιτείται προετοιμασία. Υπάρχουν όμως άλλες που το απαιτούν. Το ασβέστιο βρίσκεται αυξημένο αν έχει καταναλωθεί γάλα μια ώρα πριν, το κάλιο ανεβαίνει με τη λήψη πορτοκαλάδας, ο σίδηρος με το κρέας.

Για τη μέτρηση του σακχάρου και της ινσουλίνης, τα επίπεδα αυξάνονται με τη λήψη γεύματος και για να επανέλθουν πρέπει να περάσουν 3-4 ώρες. Ωστόσο για τη μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης δεν απαιτείται νηστεία και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Στις καμπύλες σακχάρου και ινσουλίνης ο ασθενής πρέπει να προσέλθει στο ιατρείο νηστικός και τις 2-3 προηγούμενες ημέρες να παίρνει τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την τιμή του σακχάρου του αίματος ανεβάζοντας την τιμή του έως και 10mg/dL. Οι εξετάσεις του ήπατος (SGOT, SGPT, ALP, γ-GT, χολερυθρίνη), η γενική αίματος, ΤΚΕ, CRP, μπορούν να γίνουν και απογευματινές ώρες. Αντίθετα, ο σίδηρος συνιστάται να μη γίνεται απογευματινές ώρες, γιατί η τιμή του μεταβάλλεται κατά 50% μεταξύ πρωινής και απογευματινής αιμοληψίας. Η CPK αυξάνεται με την έντονη κόπωση και τη μυϊκή άσκηση.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΗΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Εάν ο ασθενής παίρνει αντιπηκτικό φάρμακο, δεν πρέπει να το πάρει το πρωί. Ιδανικό είναι να έχει προηγηθεί νηστεία 2 ωρών.

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία και η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΥΡΩΝ
Απαραίτητη είναι η σωστή συλλογή του δείγματος. Πρέπει να λαμβάνονται τα πρωινά ούρα μέσης ούρησης μετά από σχολαστική καθαριότητα της γεννητικής περιοχής, σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ
Ο ασθενής κατά την έναρξη της περιόδου των 24 ωρών (πχ το πρωί στις 8:00 π.μ) πρέπει να ουρήσει ώστε να αδειάσει την ουροδόχο κύστη. Τα ούρα αυτά απορρίπτονται. Στη συνέχεια μαζεύονται όλα τα ούρα κάθε ούρησης κατά τη διάρκεια των 24 ωρών, καθώς και τα ούρα κατά το τέλος της χρονικής περιόδου των 24 ωρών στις 8:00 π.μ της άλλης ημέρας. Όλα τα ούρα πρέπει να μαζευτούν μέσα σε ειδικο δοχείο και να διατηρηθούν στο ψυγείο. Για τις απλές βιοχημικές εξετάσεις των ούρων δεν απαιτείται καμία δίαιτα. Για τη μέτρηση VMA, μετανεφρίνης, υδροξυπρολίνης, κατεχολαμινών  απαιτείται ιδιαίτερη δίαιτα, που κατά περίπτωση απαγορεύει τα οινοπνευματώδη, καφέ, κακάο, σοκολάτα, φρούτα, αναψυκτικά, κρέας, αλλαντικά, ψάρια.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΛΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΟΣ
Την ημέρα της εξέτασης η ασθενής δεν πρέπει να πλυθεί εσωτερικά (ενδοκολπικά) και εξωτερικά στην περιοχή. Τρεις ημέρες πριν την εξέταση δεν πρέπει να έχει βάλει κολπικά υπόθετα και αλοιφές.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΗΘΡΙΚΟΥ ΕΚΚΡΙΜΑΤΟΣ
Ο ασθενής πρέπει να έχει πλυθεί τοπικά. Μετά τον καθαρισμό δεν πρέπει να ουρήσει για 3 ώρες και να προσέλθει στο εργαστήριο για τη λήψη δείγματος.

ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Απαιτείται αποχή από σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό για 3-4 ημέρες και αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Το δείγμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο δοχείο μετά από αυνανισμό και όχι διακεκομμένη συνουσία. Πρέπει να γίνει συλλογή όλου του δείγματος. Τους χειμερινούς μήνες απαιτείται προσοχή. Η ιδανική θερμοκρασία για τη μεταφορά είναι μεταξύ 24ο και 34ο C. Η διατήρησή του κοντά στο σώμα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος. Η μεταφορά του σπέρματος στο εργαστήριο πρέπει να γίνει σε 1 ώρα.

ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Για τη μέτρηση των περισσότερων ορμονών δεν απαιτείται ιδιαίτερη δίαιτα. Νηστεία 12 ωρών απαιτείται για την παραθορμόνη και την καλσιτονίνη, γι'αυτό συνιστάται η αιμοληψία να πραγματοποιείται πρωινές ώρες. Από την κατηγορία των γεννητικών ορμονών, η FSH, η LH, η οιστραδιόλη, η προγεστερόνη, η Δ4-ανδροστενδιόνη έχουν μεταβλητές τιμές, ανάλογα με την ημερομηνία της τελευταίας εμμήνου ρύσεως, γι'αυτό πρέπει να ενημερώνεται το εργαστήριο για τη σωστή αξιόγηση των αποτελεσμάτων. Ενδεικτικά, η αιμοληψία για την οιστραδιόλη, την FSH, την LH γίνονται τη 2η-4η ημέρα του κύκλου, ενώ για την προγεστερόνη και τη Δ4-ανδροστενδιόνη την 21η ημέρα. Η κορτιζόλη πρέπει να μετράται δύο φορές την ημέρα, το πρωί, που έχει την υψηλότερη τιμής της και το απόγευμα που φυσιολογικά η τιμή της πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα. Οι θυρεοειδικές ορμόνες πρέπει να μετρώνται το πρωί, πριν τη λήψη των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων. Για την εξέταση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, καταλληλότερη ημέρα είναι από την 2η ημέρα καθυστέρησης της περιόδου και μετά. Εάν η εξέταση πραγματοποιηθεί νωρίτερα, υπάρχει περίπτωση να μην ανιχτευτεί μία αρχόμενη εγκυμοσύνη. Μετά από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, η β-HCG συνήθως πιστοποιεί ύπαρξη ή όχι εγκυμοσύνης 14 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά. Η προλακτίνη θα πρέπει να εξετάζεται νωρίς το πρωί πριν την κατανάλωση καφέ και χωρίς να έχει προηγηθεί άσκηση. Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να είναι σχετικά ήρεμος για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την αιμοληψία. Τα επίπεδα της προλακτίνης αυξάνονται προσωρινά μετά την άσκηση, το στρες ή πρόσφατη εξέταση μαστού.

ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
Μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς να προηγηθεί κάποια δίαιτα. Ειδικά για το PSA, η εκσπερμάτιση, η οξεία προστατίτιδα, η κυστεοσκόπηση, η πρόσφατη μάλαξη του προστάτη, ακόμη και η έντονη δυσκοιλιότητα μπορούν να επηρεάσουν την τιμή του.