ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016
ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN

Η νόσος του Crohn ανήκει στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Η επίπονη αυτή φλεγμονή οδηγεί σε οίδημα και πάχυνση στα τοιχώματα ενός η περισσοτέρων τμημάτων του πεπτικού συστήματος. Η πάχυνση του τοιχώματος του πεπτικού σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε στένωση εσωτερικά της περιοχής που έχει προσβληθεί. Η φλεγμονή μπορεί να προσβάλει μόνο μερικά εκατοστά από την έκταση του εντέρου, ή περισσότερο. Οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού συστήματος, από το στόμα ως τον πρωκτό, μπορεί να προσβληθεί. Επίσης,  μπορεί να προσβάλει ταυτόχρονα παραπάνω από ένα τμήματα. Το τμήμα που πάσχει συχνότερα είναι ο τελικός ειλεός (το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου), όμως η Crohn μπορεί επίσης να προσβάλει το κόλον (παχύ έντερο), ή το παχύ και λεπτό έντερο συγχρόνως.

Η περιοχή του πρωκτού μπορεί επίσης να προσβληθεί από:

* ραγάδες (ελκώδεις σχισμές) στην πρωκτική οδό
* συρίγγια (μικρά ανοίγματα με πύον) γύρω από τον πρωκτό
* αποστήματα ή δοθιήνες (σπυράκια με πύον) γύρω από τον πρωκτό, ή
* οιδήματα (πρησμένα συχνά χωρίς πόνο εξογκώματα) ακριβώς έξω από τον πρωκτό.

Πολλοί ασθενείς με νόσο του Crohn δεν παρουσίασαν ποτέ προβλήματα στον πρωκτό. Κάποιοι μπορεί να αισθανθούν μια μικρή δυσφορία από τα οιδήματα και τις ραγάδες τα οποία έρχονται και φεύγουν με κάποια θεραπεία. Ένας μικρός αριθμός ασθενών έχουν πιο σοβαρά προβλήματα με συρίγγια και αποστήματα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν παρατεταμένη φαρμακευτική θεραπεία και κατά περιπτώσεις επέμβαση. 

Η νόσος του Crohn παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με μια άλλη πάθηση του παχέος εντέρου που ονομάζεται ελκώδης κολίτιδα και παλιότερα πιστευόταν ότι πρόκειται για την ίδια ασθένεια. Η βασική διαφορά με την ελκώδη κολίτιδα είναι ότι η ελκώδης κολίτιδα προσβάλει την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου (κόλον και ορθό) ενώ η νόσος του Crohn είναι δυνατόν να προσβάλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα από το στόμα μέχρι τον πρωκτό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

- Κοιλιακός πόνος
- Διάρροια. Η διάρροια μπορεί να συνοδεύεται από αιμορραγία αν η φλεγμονή βρίσκεται στο κόλον (παχύ έντερο) ή στο ορθό. Αν η στένωση του λεπτού εντέρου δημιουργεί κάποια απόφραξη, τα απόβλητα κόπρανα δεν μπορούν να περάσουν εύκολα.
- Δυσκοιλιότητα ή, στην περίπτωση που το λεπτό έντερο γεμίσει από το σημείο της απόφραξης και πάνω με υγρά και αέρια,
- Ναυτία
- Έμετος
- Κόπωση, λήθαργος
- Πυρετός
- Αναιμία (μειωμένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων) από απώλεια αίματος, φτωχό διαιτολόγιο ή κακή απορρόφηση των βιταμινών. Μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση κόπωσης.

Η νόσος του Crohn προσβάλει έναν στους 1000 ανθρώπους. Πρόσφατες διεθνείς έρευνες έδειξαν ότι παρουσιάζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις Crohn, ειδικά ανάμεσα σε εφήβους και παιδιά. Ο ακριβής λόγος παραμένει άγνωστος. Φαίνεται οτι οι γυναίκες έχουν προδιάθεση στη νόσο σε σχέση με τους άνδρες, και εμφανίζεται πιο συχνά σε καπνιστές παρά σε μη καπνιστές. Η Crohn μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως εμφανίζεται μεταξύ 10 και 40 ετών.

Αν και έχει πραγματοποιηθεί εκτενής έρευνα, η αιτία της νόσου Crohn παραμένει ασαφής. Κάποιες οικογένειες έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο, σε σχέση με το γενικότερο πληθυσμό, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανόν επηρεάζεται από τη γενετική σύνθεση. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι κάποιος ιός ή βακτήριο προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση στα έντερα. Είναι πιθανό το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων ανθρώπων να υπεραντιδρά στα ερεθίσματα (όπως σε τροφές και φυσικά βακτήρια των εντέρων) και να προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στο έντερο.

Διάγνωση της νόσου Crohn

* Ενδοσκόπηση (κολονοσκόπηση)
* Ενδοσκοπική κάψουλα: μετά από ελαφριά διατροφή το προηγούμενο βράδυ, ο ασθενής χρειάζεται να καταπιεί μια μικρή κάψουλα με μικροσκοπική κάμερα, η οποία περνώντας από το έντερο στέλνει εικόνες σε έναν υπολογιστή μέσω ενός μηχανήματος αναπαραγωγής εικόνων που τοποθετείται με μια ζώνη πάνω στο σώμα του.
* Εντερόκληση με βάριο: ακτινολογική εξέταση μετά από κατάποση υγρού βαρίου.
* Βαριούχος υποκλυσμός: ακτινολογική εξέταση όπου ένα παρόμοιο υγρό χορηγείται με σωληνάκι στο ορθό ώστε να φωτογραφηθεί το κόλον (παχύ έντερο).
* Σπινθηρογράφημα με σεσημασμένα λευκά αιμοσφαίρια: χρησιμοποιείται μία "γάμμα-κάμερα", που εντοπίζει τα ραδιενεργά σεσημασμένα λευκά αιμοσφαίρια αν περνούν από το αίμα στην ερεθισμένη περιοχή.
* Μαγνητική τομογραφία κοιλίας

Εξετάσεις αίματος και κοπράνων για την διάγνωση της νόσου Crohn

* Γενική αίματος (Λευκά αιμοσφαίρια)
* ΤΚΕ
* CRP
*sGOT-sGPT
*Αλβουμίνη
* Καλπροτεκτίνη κοπράνων. Η καλπροτεκτίνη είναι μία πρωτεΐνη που ανήκει στην οικογένεια των πρωτεϊνών S100 και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα ουδετερόφιλα κοκκιοκύτταρα, όπου αντιπροσωπεύει το 5% του συνόλου των πρωτεϊνών τους και το 60% των πρωτεϊνών του κυτταροπλάσματος. Μικρότερες ποσότητες καλπροτεκτίνης έχουν επίσης ανιχνευθεί σε μονοκύτταρα και ενεργοποιημένα μακροφάγα. Όταν συμβαίνουν φλεγμονώδεις διεργασίες, η καλπροτεκτίνη απευλευθερώνεται από τα κοκκία των ουδετερόφιλων κοκκιοκυττάρων και στην περίπτωση της φλεγμονής του εντέρου, η καλπροτεκτίνη μπορεί να ανιχνευθεί στα κόπρανα.