ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Το πρώτο εμβόλιο ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη, που θα λειρουργήσει και ως "ασπίδα" κατά της στένωσης των αρτηριών, ετοιμάζουν οι επιστήμονες του ιδρύματος ερευνών AFFIRIS της Αυστρίας.       

Μετά από την επιτυχημένη δοκιμή του εμβολίου, με την προσωρινή ονομασία AT04A σε ποντίκια, ξεκίνησε και η πρώτη φάση δοκιμής του σε ανθρώπους. Το εμβόλιο χορηγήθηκε δοκιμαστικά σε 72 υγιείς ανθρώπους, αρχικά το 2015, στο Τμήμα Κλινικής Φαρμακολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης. Η δοκιμή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.                

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι στα πειράματά τους φάνηκε, για πρώτη φορά, ότι με τη βοήθεια του εμβολίου, είναι δυνατό να ενεργοποιηθεί, μέσω ενός μορίου, το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να παράγει αντισώματα ενάντια στο ένζυμο PCSK9, που εμποδίζει την απομάκρυνση της "κακής" χοληστερόλης (LDL) από το αίμα.              

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, η διαφορά ανάμεσα σε ένα συμβατικό εμβόλιο και στο ΑΤ04Α είναι ότι το πρώτο παράγει αντισώματα εναντίον συγκεκριμένων πρωτεϊνών βακτηρίων και ιών που έχουν εισβάλει στο σώμα, ενώ το εμβόλιο για τη χοληστερόλη παράγει αντισώματα ενάντια σε μια ενδογενή πρωτεΐνη-στόχο, η οποία παράγεται από το ίδιο το σώμα μας.

Οι δοκιμές του ΑΤ04Α στα ποντίκια έδειξαν ότι το εμβόλιο, που χορηγήθηκε υποδόρια, μείωσε την ολική χοληστερόλη κατά 53%, την "κακή" (LDL) κατά 50%, τις αθηρωματικές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία κατά 64% και τη φλεγμονή στα αγγεία έως 28%, σε σχέση με τα πειραματόζωα που δεν είχαν εμβολιασθεί.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Στάφλερ ανέφερε ότι αν τα αποτελέσματα της χορήγησης είναι το ίδιο θετικά και στους ανθρώπους, θα μπορούσαμε ίσως να αναπτύξουμε μια μακράς διάρκειας θεραπεία, η οποία θα χρειάζεται απλώς μια ετήσια επανάληψη μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειασθούν τουλάχιστον έξι χρόνια για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες ότι ένα τέτοιο εμβόλιο είναι όντως ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους.